Výrobníky cukrové vaty

Výrobníky cukrové vaty, ať už pro domácnost nebo gastronomii, pracují na stejném principu: v rotační hlavě se působením tepla mění krystaly cukru na karamel. Karamel vlivem odstředivé síly vylétá tenkými otvory na obvodu rotační hlavy do prostoru v nádobě výrobníku. Zde se ochlazuje, zpět cukernatí a dostává podobu tenkých vlákem, která pak namotáváme na špejli nebo kornout.

Domácí výrobníky cukrové vaty jsou určeny spíše pro zábavu než pro větší výrobu cukrové vaty. Výroba jedné cukrové vaty trvá přibližně 5 minut a vyrobená cukrová vata má velikost přiližně mužské pěsti.

Část cukru vyletí z rotační hlavy po zapnutí výrobníku a další část cukru ulpí na obvodu nádoby. Takto můžeme přijít přibližně o třetinu i více cukru. Tento cukr je nutné z obvodu nádoby průběžně odstraňovat, protože jinak bude velmi ztěžovat namotávání cukrové vaty na špejli. Odstraněný cukr nemusíte vyhazoval, ale dá se sníst nebo rozdrtit a znovu použít ve výrobníku. Občas je nutné také vyčistit rotační hlavu.

Ač výrobník vypadá po použití hodně špinavý tak vězte, že se jedná jen o cukr a ten se snadno rozpustí vodou. Plastový kryt a rotační hlavu stačí ponořit do vody a počkat, až se cukr rozpustí. Základnu otřeme vlhkou houbičkou.

Po vyrobení několika cukrových vat se může stát, že v nádobě výrobníku nebude vznikat cukrová vata, ale všechen roztavený cukr ulpí ve formě lesklého karamele po obvodu nádoby. Je to způsobeno tím, že je výrobník příliš zahřárý a karamel vylétávající z rotační hlavy v nádobě nezchladne a nezcukernatí. Řešením je nechat výrobník vychladnout. Toto se může v závislosti na podmínkách stát už po několika málo vyrobených vatách.

Domácí výrobníky cukrové vaty jsou vyrobeny z plastu, kovové části (zejména rotační hlava) jsou vyrobeny nepřesně a nejsou vyvážené a proto jsou domácí výrobníky hlučné, vibrují a "drnčí". To je spolu s malou výkonností a malou vyrobenou cukrovou vatou daní za to, že jejich cena se pohybuje většinou v řádu stokorun. Profesionální stroje, které můžete vidět na poutích stojí desítky tisíc korun a takto velký rozdíl v ceně se musí někde projevit.

Na výrobu cukrové vaty má vliv také vlhkost vzduchu. Pokud je vlhkost vyšší, je cukrova vata hustější, menší a méně nadýchaná a naopak. Za dobrých podmínek dokáže zručný uživatel vyrobit na domácím přístroji vatu o velikosti na obrázku vedle.

Celou nabídku domácích výrobníků cukrové vaty, které prodáváme v našem s-shopu najdete zde.